De Villava-Atarrabia a Santa María de Martorelles (Publicado en Contrapunt 21-04-2011)




En las fotos dos elementos emblemáticos: El espacio escénico de la nueva Casa de Cultura de Villava-Atarrabia por la que tanto luché, y los cerezos y las viñas de Santa María. En la música tres de quienes pasaron por Villava y seguro pasarán por Santa María.

Dotze anys de regidor a un poble com Villava-Atarrabia donen per a molt. Aquest municipi navarrés sempre havia estat per a mi com el final del meu viatge per la vida, el lloc dels meus ancestres, on descansaria de la meva activitat política
i vivencial. Però, com s’acostuma a dir, la vida no sempre et porta per on esperaves i fa dos anys vaig tornar a fer les maletes per desplaçar-me a un altre lloc: un
petit poble de Catalunya.

Novament em trobo amb la possibilitat de treballar a l’àmbit municipal com a regidor del PSC a Santa Maria de Martorelles, a 500 quilòmetres d’Atarrabia.

No només la distància separa els dos municipis. El de Navarra, amb la duresa pròpia d’aquelles terres; el de Catalunya, amb la suavitat de les seves muntanyes i la certesa de la proximitat del Medierrani que adolceix els caràcters.

El d’allà amb les tensions d’un problema encara sense acabar de resoldre; el d’aquí amb un problema reactivant- se però tractat de manera molt més civilitzada. Tots dos, amb una element comú: les vinyes.

A Atarrabia he deixat una part important del meu esforç, sobretot en cercar diàleg. Una experiència que segur que em servirà per aplicar al consens també aquí. També he dedicat molts esforços a l’àmbit cultural.

Que per un poble de menys de 10.000 habitants hagin passat Chucho y Bebo Valdés, Compay Segundo, Rosana, Los Secretos, Alaska, Marea, S.A., Benito Lertxundi, Los Van Van, Violadores del Verso, Narco, Quique González, Carlos Chaouen, Cristina Narea, Paco Cifuentes, Amancio Prada, tres cops La Fura dels Baus, i dos grans homenatges
als mítics Barricada, amb cicles de teatre, màgia, dansa… alguna cosa hi he tingut a veure.

No vull dir que això passi a Santa Maria, però sí que la meva experiència i ganes
de treballar aconseguiran que alguna cosa canviï.

Que tinguin clar els meus nous veïns i veïnes que arriba algú disposat a deixar-se la pell per al poble. Algú que aposta per potenciar allò que ja té, però que també ofereix noves idees i projectes, com els que han de servir per recuperar les collites de cireres i les fonts. Conscient de les dificultats actuals, però també amb imaginació, es poden fer moltes coses en benefici de la ciutadania amb un petit
cost econòmic. En especial a l’àrea de la cultura.

Villava-Atarrabia ha estat testimoni de tota aquesta tasca d’imaginació, innovació i comunicació, que ara trasllado a Santa Maria de Martorelles. Villava-Atarrabia, Santa
Maria de Martorelles, llocs molt diferents, distants, però en els quals es pot i cal realitzar una tasca comú.

Espero no decebre i que el 22 de maig els veïns i veïnes d’aquest preciós poble em permetin, com a mínim, intentar-ho.





Comentarios

  1. Independentment del color de l'ajuntament, hem d'aconseguir que Sta. Mª sigui reconeguda arreu i pasi a formar part dels calendaris de molts artistes. Potser no seran pas els mateixos que a Villava, pero en pasaran uns quants , jo ja fa temps que ho tinc en ment i se que ho aconseguire.

    ResponderEliminar
  2. Estoy de acuerdo. Creo que como en Casablanca éste es el comienzo de una buena amistad y que podemos hacer un buen tandem. Un abrazo y te aseguro que si salgo concejal allí vamos a hacer cosas interesantes.

    ResponderEliminar
  3. Penso el mateix que JoanmaPhoto: estic interessada en fer coses culturals a Santa Maria.
    Malgrat que fa poc que visc al poble, em sento molt feliç d'haver-me decidit a viure ací i penso que es un indret privilegiat.
    Cas que decidiu impulsar alguna activitat cultural, sense entrar en el tema del partidisme polític que tot ho espalla, podeu comptar amb el meu suport.

    ResponderEliminar
  4. Gracias Carmetta, creo y lo demostré en mis ocho años de concejal delegado de cultura en Villava, que la cultura hay que cuidarla y potenciarla y que desde los Ayuntamientos es el lugar adecuado para ello, como dices sin partidismos porque la cultura debe ser para todas y todos. Espero poder aplicar mis ideas también en Santa María.....si me votan. Un abrazo.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

Comunicado de apoyo a Odón Elorza

Mensaje de mi madre de 95 años a los progresistas que dudan si votar o no